Sharing-Success Sponsors

Huis ter DuinKwast WijnkopersHANOSSimon de VogelHeuvelman Sound & Vision B.V.Vacu Vin

Sharing Success en het Liliane Fonds in Cambodja

 

Eind 2012 ondersteunde Sharing Success  en het Liliane Fonds 504 kinderen in Cambodja. Vier (partner)organisaties voeren het programma uit. Veruit het grootste deel van de kinderen en jongeren wordt via mediator Nimul Ouch geholpen binnen het centrum Yodifee.

Cambodja is een van de landen waar Sharing Success en het Liliane Fonds haar programma wil gaan uitbreiden. Met een bevolking van meer dan 14,8 miljoen is Cambodja het op 69 na dichtstbevolkt land ter wereld. De meeste Cambodjanen horen etnisch gezien bij de Khmer (90%). De Cambodjaanse Burgeroorlog en de daaropvolgende genocide beïnvloedden de Cambodjaanse bevolking zeer sterk, 50% van de bevolking is jonger dan 22 jaar. Tijdens de burgeroorlog werden de meeste scholen gesloten, leerkrachten werden om het leven gebracht en onderwijs was verboden. Het hele schoolsysteem werd vernietigd. Pas na 1990 werd school verplicht voor de kinderen: elk kind moet kunnen lezen en schrijven. Nog steeds is men heel druk bezig om scholing voor alle kinderen mogelijk te maken. Zeker kinderen met een handicap hebben hier weinig kansen op een zelfstandige toekomst.

  

 

Yodifee heeft een centrum voor vakopleidingen biedt jongeren een volledig traject van middelbare school, via vakopleiding tot begeleiding naar een baan.

Dat gebeurt met de volgende initiatieven:

· Eigen internaat voor voorgezet onderwijs. Jongeren wonen er en gaan er naar school.

· Programma handvaardigheid. Leren timmeren, naaien, liefst voor een opdrachtgever.

· Plaatsen en begeleiding leerlingen met een handicap bij een betrouwbare vakschool.

· Helpen bij opzetten eigen bedrijfje, zoals fietsenmakerij. Ook verdere hulp en advies.

· Twee eigen boerderijen op platteland. Worden gerund door jongeren met handicap.

 

Yodifee is opgericht door Nimul Ouch. Toen Nimul Ouch (1974) twaalf jaar was, viel hij uit een hoge boom en verwondde zijn arm. Door een verkeerde medische behandeling bleef zijn arm misvormd. Nimul had geluk dat zijn ouders hem het beste onderwijs wilden bieden, ondanks zijn handicap. Uit het zeer lage gezinsinkomen werd met passen en meten zijn schoolgeld gespaard. Nimul studeerde zelfs scheikunde aan de universiteit. Maar Nimul wilde iets betekenen voor anderen met een handicap en ging al snel werken bij een van de schoolinternaten van Lavalla School. In 1999 werd Nimul mediator voor het Liliane Fonds. Sindsdien hielp hij honderden jongeren op weg bij het halen van een diploma en het vinden van een baan met zijn organisatie Yodifee.

 

 


Om ook dit jaar directe kindhulp aan 350 jongeren met handicap te geven, binnen het centrum voor vakopleiding en werk is er een bedrag nodig van 45.000 euro.

Voor meer informatie over Yodifee kunt u de reportage van Jenya Krul lezen. Zij heeft in de zomer van 2013 een bezoek gebracht. Ook kunt een een indrukwekkende film bekijken.